Blog

Kompas21 / Samenwerken  / Student Patriek Scholten over Samenwerken
samenwerken

Student Patriek Scholten over Samenwerken

Hallo allemaal, mijn naam is Patriek. Ik heb een lange collegecarrière achter de rug en heb al veel meegemaakt wanneer het aankomt op samenwerken. Ik heb bijvoorbeeld opdrachten moeten doen in samenwerkingsverband voor mijn opleiding als apothekersassistent, ICT-beheer, Applicatieontwikkeling en SPH. Daarnaast heb ik ook mee gedaan aan programma’s van het Nova College zoals de Makathon.

Zoals je leest, kom ik dus geen ervaring te kort. Uit al deze ervaringen heb ik geleerd dat er een aantal voorwaarden is voor een succesvolle samenwerking. Deze voorwaarden zijn connectie, communicatie, vertrouwen en duidelijke afspraken. Ik leg het even wat uitgebreider uit:

In deze lijst benoem ik bijvoorbeeld connectie. Wanneer je met 1 of meerdere personen interesses deelt, heb je een beginpunt om van te starten. In het algemeen komt je studie overeen, maar in de praktijk is dat niet altijd het geval. Het helpt dus om elkaar eerst een beetje te leren kennen en vanuit dat punt de samenwerking te starten. Het werkt extra goed wanner het onderwerp van het project te maken heeft met je interesses.

Je hebt een goede communicatie nodig tussen de meerdere partijen. Wanneer dingen onduidelijk zijn in de communicatie, loopt het geheel in de soep. Communicatie en duidelijke afspraken liggen dicht bij elkaar. Zonder goede communicatie kunnen er namelijk geen goede afspraken gemaakt worden en is het doel ook niet duidelijk. Voor een goede communicatie kun je dus ook eerst goede afspraken maken over de communicatie.

Als laatste vergt samenwerking vertrouwen. Dat is nog best lastig, want in veel gevallen zal je geen idee hebben met wie je te maken zult hebben. Voor een goede samenwerking kun je tijdens de kennismaking vertrouwen met elkaar opbouwen. Let wel op dat de introductie niet te lang duurt, of er komt alsnog niets goed van het project.

De meeste ervaringen die ik opgedaan heb in groepen vielen eigenlijk best tegen. Dit kan aan meerdere dingen liggen. Bij veel gevallen was er iets mis met een van de voorgenoemde voorwaarden. Hier was ik soms zelf aan schuldig en soms anderen. Het meest lastige voor mij in een samenwerkingsverband is nee zeggen. Ik wil vaak te veel en te snel en kan daardoor dan niet het goede werk leveren. Hier werd ook weleens misbruik van gemaakt. Ik begin er wel beter in te worden, maar soms overkomt het je toch dat je te veel hooi op je vork neemt.

Gelukkig heb ik ook goede ervaringen. Deze hebben ook prachtige resultaten geleverd. Een aantal van die samenwerkingsproducten kan ik nog steeds bewonderen. Zo werk ik bijvoorbeeld samen met Stichting de Baan in Haarlem om leuke middagen te organiseren voor homoseksuele, verstandelijk gehandicapte mannen en vrouwen. Dit doe ik in een team van 6 begeleiders onder de naam GayOkay. Een ander voorbeeld van een geslaagde samenwerking was de Makathon van het Nova College en de Hartekamp groep in 2016/2017. Hier zijn verscheidene prachtige projecten uit voortgekomen waaronder het idee van ons groepje. Het idee was om voor kinderen een loopband te maken waar ze hun energie in kwijt kunnen, zonder dat het anderen stoort. Wat ons product speciaal maakte is dat het product het kind in staat stelt om alle richtingen op te rennen. Over beide samenwerkingen kun je online nog informatie terugvinden.

Ik hoop dat jullie een leuke samenwerking hebben en veel succes!