Blog

Kompas21 / Ondernemendheid  / Kay (19) toont ondernemendheid voor een goede stagematch
ondernemendheid

Kay (19) toont ondernemendheid voor een goede stagematch

Kay Oosterkamp, student bij ROC Friese Poort in Emmeloord, beschrijft in haar blog haar worsteling met het vinden van een goede stagematch. Zij laat zien dat zij al vroeg in haar opleiding ondernemendheid heeft moeten tonen om uiteindelijk haar opleiding met succes af te ronden.

Mijn naam is Kay Oosterkamp. Ik ben 19 jaar oud en ik woon in Kuinre. Ik doe de opleiding detailhandel ondernemer niveau 4. Nu zit ik in mijn laatste jaar en om te leren wat ondernemen precies inhoudt zijn wij een eigen bedrijf gestart, Het Pioniertje. Mijn stageloopbaan was niet makkelijk, maar heeft me gebracht waar ik nu ben.

In het eerste jaar van de opleiding moest ik stage lopen. Ik zag dat de Paris2day op zoek was naar stagiaires. Mij leek een kledingwinkel erg leuk dus ik ben naar binnen gestapt om kennis te maken. Van beide kanten was er een goede indruk en ik was aangenomen samen met nog een klasgenoot. De eerste paar weken had ik het naar mijn zin en ik vond het leuk om klanten adviezen te geven. Na een tijdje merkte ik dat er wat meer afstand kwam tussen mijn stagebegeleider en mij. We botsten best erg met elkaar. Ik mocht nog niet heel veel taken en verantwoordelijkheid nemen terwijl mijn klasgenoot dat wel mocht. Ik heb dit een poosje aangekeken en besloot toen dat ik dit niet wilde. Ik ben op zoek gegaan naar een andere stageplaats en hoorde dat er bij de Xenos een plekje vrij kwam.

Op een vrije middag ben ik naar de Xenos gegaan en die zagen het wel zitten als ik het laatste half jaar bij hen ging afmaken. Hiervoor moest ik natuurlijk een gesprek aangaan met mijn oude stagebegeleider en ik moest haar vertellen waarom ik weg wilde. Uiteindelijk werd het goed opgepakt en ben ik van stage gewisseld.

Bij de Xenos ben ik hartelijk ontvangen en hier kon ik werken met mensen waar ik een klik mee had. Dit maakte mijn stagedagen een stuk aangenamer. Ik heb het laatste half jaar kunnen afmaken en was over naar het tweede jaar. Maar toch miste ik iets. In deze winkel kon ik de klant niet adviseren over de artikelen en dat is wel wat het werken in de winkel juist leuk maakt, vind ik.

Voor mijn stage in het tweede jaar ben ik dus op zoek gegaan naar een winkel waar je veel advies kan geven. En die had ik gevonden. De Hunkemöller. Daar vonden ze het erg leuk want ze hadden eigenlijk nooit een stagiaire. Het was een kleine winkel met een niet al te groot assortiment. Ik beschikte over de kennis van het assortiment en de klanten meestal niet. Hier kon ik al mijn kennis toepassen op de klant en dat maakte de stage echt leuk. Wat ik miste in mijn vorige stage had ik nu wel. En het allerleukste was dat we een erg leuk team hadden met alleen maar lieve mensen. Hier had ik het echt naar mijn zin. Ik had eindelijk een stage die ik echt leuk vond.

Tot ik een telefoontje kreeg van school. Er zat iets niet goed met de erkenning van de winkel. Hiervoor werd contact gezocht met de eigenaar van de winkel en die wilde niet meer samenwerken. Wat betekende dat ik geen stage meer mocht lopen. Dit was aan het einde van het schooljaar en we zouden net de laatste tien weken ingaan en dat was een blokstage. Ik kon hierdoor mijn examens niet maken waardoor ik snel opzoek moest gaan naar een andere plaats zodat ik wel ging slagen voor mijn stage. De Didi werd mij aangewezen.

Vol goede moed ben ik erheen gegaan en ik mocht gelukkig mijn stage daar afmaken. Maar na twee dagen merkte ik al dat ik dit geen tien weken, vijf dagen in de week ging volhouden. Deze winkel was totaal niet de doelgroep waarmee ik graag werk.

Via school kreeg ik een tip dat er toevallig bij Klif18 een plekje vrij kwam. Deze winkel sprak mij ontzettend aan en na een gesprek bij Klif18 mocht ik direct komen. Ik moest dus wel naar de Didi en weer dat vervelende gesprek aangaan waarom ik daar niet op mijn plek was en dat ik een andere plaats had gevonden.

Klif18 heeft mij ontzettend goed geholpen en binnen tien weken heb ik mijn stage kunnen afronden.

In mijn eerste twee jaar heb ik dus veel verschillende bedrijven gezien. Ik haal hier juist een groot voordeel uit omdat ik nu precies weet wat ik wel en wat ik niet leuk vind.